WordPress mi yoksa statik site mi?

Bence ölçek meselesi. Tek sayfalık bir tanıtım ya da nadiren güncellenen kurumsal site için statik tarafı tercih ederim; Hugo veya Astro ile çıkardığın siteyi CDN'e koyuyorsun, ne güncelleme ne eklenti açığı derdi oluyor, sayfa açılışları neredeyse anında. Ama müşteri "ben kendim içerik gireceğim" diyorsa orada işin rengi değişiyor.

Hız tarafında statik elbette önde ama küçük işletmede asıl maliyet teknik değil, insan tarafı. Müşteri kendi kampanyasını, fiyatını, blog yazısını panelden girmek istiyor. WordPress'te bunu 5 dakikada öğreniyor; statik siteye her virgül için seni arıyor. Düzgün bir önbellek eklentisi (LiteSpeed/WP Rocket) + az ama kaliteli eklenti ile WP'yi de gayet hızlı tutmak mümkün, abartılan yavaşlık çoğu zaman 20 tane gereksiz eklentiden geliyor.

Henüz tepki yok
Bakım yükü kıyası net: WordPress'te çekirdek + eklenti + tema güncellemelerini takip etmezsen 6 ay sonra güvenlik açığı kapında. Statikte güncellenecek bir backend yok, saldırı yüzeyi neredeyse sıfır. Ben karma çözüme kaydım açıkçası — içerik için başsız (headless) bir CMS, önde statik üretim. Müşteri yine panelden yazıyor ama yayınlanan taraf statik ve hızlı.

Özetle ben şöyle ayırıyorum: içerik sık değişiyor + müşteri kendi yönetecek -> WordPress; içerik sabit + performans/güvenlik öncelik -> statik. Küçük işletmelerin çoğu birinci gruba giriyor, o yüzden pratikte hâlâ WP öneriyorum ama mutlaka güncelleme ve yedek planı kurarak. Sahipsiz bırakılan WordPress, statik siteden çok daha pahalıya patlıyor.

Henüz tepki yok
Statik tarafta Astro veya Eleventy gibi modern jeneratörler işi iyice kolaylaştırdı. İçeriği Markdown'da tutup CDN'e atınca hem hız hem güvenlik tarafı neredeyse sıfır bakımla geliyor.

Henüz tepki yok
Müşteri kendi içeriğini yönetsin isteniyorsa statik + headless CMS (Decap, Sanity) güzel bir orta yol. Düzenleme arayüzü WordPress kadar tanıdık olmasa da build sonrası site statik kalıyor.

Henüz tepki yok
WordPress'in en büyük artısı eklenti ekosistemi. WooCommerce, form, üyelik gibi şeyleri saatler içinde kurabiliyorsun; aynısını statikte yazmak ciddi geliştirme demek.

Henüz tepki yok
Güvenlik açısından deneyimim net: yönetmediğin WordPress kurulumları en çok hacklenen şeyler. Otomatik güncelleme + iyi bir WAF olmadan küçük işletme sitesi kısa sürede dert oluyor.

Henüz tepki yok
Bir de SEO tarafı var. İkisi de iyi optimize edilebiliyor ama statik sitelerde Core Web Vitals'ı yeşile çekmek çok daha az uğraş istiyor; WordPress'te tema + eklenti şişmesiyle savaşmak gerekiyor.

Henüz tepki yok
Maliyeti uzun vadede düşünmek lazım. WordPress'te düşük aylık hosting ama düzenli bakım/güncelleme emeği; statikte neredeyse bedava hosting (Netlify, Cloudflare Pages) ama her değişiklik için geliştirici.

Henüz tepki yok
Hibrit kurguyu da unutmayalım: blog/haber kısmı WordPress headless, vitrin sayfaları statik. Biraz kurulum derdi ama her iki dünyanın iyi yanını alıyorsun.

Henüz tepki yok
Benim ölçütüm basit: site ayda kaç kez güncelleniyor? Haftada birkaç kez içerik giriyorsa WordPress, yılda birkaç kez değişiyorsa kesinlikle statik.

Henüz tepki yok
Yorumlar için teşekkürler, tablo netleşti. Görünen o ki 'içeriği kim, ne sıklıkla yönetecek' sorusu teknik kıyaslardan daha belirleyici.

Henüz tepki yok
Özet niteliğinde eklemek isterim: yanlış seçim yok, yanlış eşleşme var. Doğru aracı işin gereksinimine göre seçtiğinizde ikisi de yıllarca sorunsuz hizmet veriyor.

Henüz tepki yok